Nje ekip hulumtues ne Hangzhou, Kine, zbuloi se konsumimi i shpeshte i ushqimeve te skuqura, vecanerisht patateve te skuqura, lidhej me nje rrezik 12% me te larte te ankthit dhe 7% rrezik me te larte te depresionit sesa te njerezit qe nuk hanin ushqime te skuqura.
Patate te skuqura – ato jane te yndyrshme, me niseshte dhe nje ushqim i pelqyer per shume njerez.
Por ushqimet e skuqura mund te kete nje ndikim negativ ne shendetin mendor.
Lidhja ishte me e theksuar mes te rinjve dhe konsumatoreve te rinj.
“Ushqimet e skuqura jane faktore rreziku te njohur per obezitetin, presionin e larte te gjakut dhe efekte te tjera shendetesore. Keto rezultate “hapin nje rruge ne rendesine e reduktimit te konsumit te ushqimit te skuqur per shendetin mendor”, sipas punimit te botuar te henen ne revisten PNAS .
Megjithate, ekspertet qe studiojne ushqimin thane se rezultatet jane paraprake dhe nuk eshte domosdoshmerisht e qarte nese ushqimet e skuqura po nxisin probleme te shendetit mendor, apo njerezit qe perjetonin simptoma te depresionit ose ankthit iu drejtuan ushqimeve te skuqura.
Studimi vleresoi 140,728 njerez mbi 11.3 vjet. Pas perjashtimit te pjesemarresve te diagnostikuar me depresion brenda dy viteve te para, gjithsej 8,294 raste te ankthit dhe 12,735 raste depresioni u gjeten tek ata qe konsumuan ushqim te skuqur, ndersa patatet e skuqura vecanerisht kishin nje rritje prej 2% ne rrezikun e depresionit mbi mishin e bardhe te skuqur.
Ushqimi i pashendetshem dhe ushqimi i dobet mund te ulin disponimin e dikujt dhe te perparojne nje gjendje te shendetit mendor, sic eshte gjetur ne nje studim te meparshem.
“Perberesi njerezor i ketij studimi mund te tregoje pikerisht ate qe pretendon: se marrja me e larte e ushqimit te skuqur rrit rrezikun e ankthit/depresivit”, tha Dr. David Katz, nje specialist i mjekesise se stilit te jeteses.