Disa eksperte besojne se disa enzima tek mjalti shkaterrohen nga kontakti me metalin. Gjithashtu mendohet se keto metale mund te prodhojne edhe disa lende toksike te demshme.
A duhet ta perdorim lugen e metalit per te konsumuar mjaltin? Cfare ndikon ky material ne enzimat e tij dhe cfare lidhje ka kjo me shendetitin tone?
Kjo teze e re ngjalli nje lloj shqetesimi dhe nje kundershtimi, pasi shumica e bleterritesve perdorin ene inoksi. Kjo do te thote se perdorimi i mjaltit me lugeve metalike ka shume pak shanse te krijoje probleme ne organizmin tone.
Ata sygjerojne te mos perdoren luget metalike per konsumimin e mjaltit. Kjo do te beje qe te shmanget ndryshimi i shijes apo transformimi i substancave ne ato toksike dhe te demshme.
Mjetet metalike te perftimit te mjaltit nga bleterritesit jane te inoksiduara, prandaj problemi nuk shfaqet ne prodhim.
Ne dime fare mire se luget e drurit jane me te preferuara ne kuzhine, por konsumimi i mjaltit me luge inoksi,, qeramike apo plastike nuk duhet tju kushtezoje ,per sa kohe ato jane te sigurta .
Po jo te gjitha enet e kuzhines jane me material inoksi dhe nese nuk e lexoni ne etiketen e tyre kete te dhene, mos e perdorni mjaltin me keto ene. Por tani ky per ne mbetet thejshte nje mit, pasi asgje nuk eshte e vertetuar shkencerishte.
Nje kujdes te vecante eshte menyra se si te ruajme mjaltin dhe si te gjejme ambientin e tij te pershtatshem.
Mjaltin rekomandohet te ruhet ne kavanoze qelqi te puthitur mire ose ne nje ene plastike me nje materiale cilesore.
Keto kavanoze duhen ruajtur ne nje vend me pak drite.
Ruajtja ne frigorifer dhe moti i ftohte mund ta kristalizoje dhe forcoje mjaltin, duke e trashur ate. Kjo menyre ruajtje mund te shkaktoje humbje te ngjyres dhe humbjen e shijes. Gjithashtu edhe koha e ngrohte ka ndikime ne ngjyren e mjaltit.
Mjalti mund ta ktheje ngjyren ne te erret dhe te behet me i shkrifet. Keshtu ai mere trajten e gjendjes fillestare te lengut.
Mjafton qe ta vendosni mjaltin ne nje ene me uje te ngrohte qe ai te kthehet ne gjendjen e meparshme, duke u forcuar.
Por duhet te qendrojme vigjilent qe temperatura e enes te jete jo me e madhe se 35-38 grade celcius. Mjalti duhet ngrohur qe te lengezohet dhe ftohur qe te trashet.
Athere kur vertete mjalti humbet vetetite e tij eshte kur ne e shoqerojme me pije shume te ngrohta mbi 40 grade Celcius.
Ajo qe ne do te nenvizojme si keshillen me te rendesishme eshte qe duhet te hame mjalte per te mbajtur trupin shendetshem dhe per te ndihmuar metabolizmin tone te funksionoje sic duhet. Produkti me i persosur ne natyre eshte mjalti. Ai permbane pothuajse te gjitha perberesit që perbejne organizmin tone. Disa nga llojet e vitaminave dhe lendeve minerale qe gjenden ne te jane: vitamina B, a, kalciumi, fosfori, hekur etj.